Lekfull professionalism

Vad är lekfull professionalism? Måste man vara ha en seriös image för att bli tagen på allvar? Kan lekfullhet uppfattas hotfullt?

De som har träffat mig vet att både jag och Unicornsulting är strösslat med enhörningar, rosa fluff, flamingos och allsköns kitsch. Du kanske undrar om det är det en medveten strategi eller om det är min personlighet som sipprar i företaget? Som de flesta antingen-eller-frågor, så är svaret helt enkelt ‘ja’.

Personligt varumärke

En av Unicornsultings värderingar är radical self-expression och allt fluff, enhörningar, flamingos är en del av min personlighet och jag låter det medvetet få ett utlopp i företaget. Om jag mot förmodan inte hade gillat rosa fluff, enhörningar, flamingos och all möjlig blinkande kitsch så skulle det falla helt platt. Men nu får det en själ. En blinkande, fluffig själ.

Det kanske inte är en helt linjär väg från tjugoårsålderns svarta kläder, tuppkam och höga kängor till fyrtiofemårsålderns blommiga skjortor, skägg och flamingomönstrade skor. Men linjäritet har sällan intresserat mig särskilt mycket.

Jag har ofta gått min egen väg stilmässigt, vilket har ofta har knuffat gränser eller utmanat normer. Status quo har aldrig varit min kompis. Nu menar jag inte hårdrocksbandet Status Quo, utan konformismens blöta, beigegrå filt. Jag har ofta gått min egen väg ibland för att den vägen behövde beträdas och ibland för att det var outhärdligt för mig att inte göra det. Det verkar ibland som att min ovilja att konformeras har kommit med modersmjölken.

Oviljan att konformeras kan vara en utmaning (läs problem), men framför allt så finner jag det en oerhörd tillgång i innovations- och organisationsutvecklingsarbete, då den medför en inneboende strävan att utveckla och utvecklas.

Konformism och innovation

Att arbeta med innovation på allvar innebär att utforska områden som där det inte finns några givna svar. Jag ser att utmana invanda föreställningar kommer med jobbet som innovationsledare. Det leder till att innovationsarbete i större organisationer ibland kan innebära att ge stöd till rebeller. Ni vet, de där som är lite jobbiga, kommer med obekväma sanningar och som utmanar hur saker görs idag. De där som kommer och stör och stökar till det bland de fina processerna. För att kunna ge stöd tillrebeller så underlättar det om man vet vad det innebär att vara en intraprenöriell rebell (ooh…det rimmar snyggt).

Att vara rebell kräver mod. I förra inlägget nämnde jag intervjun med Filip på The Business Quotes. Filip är en konstnär med ord och lyckades extrahera följande mening från mitt mumlande:

Utan sårbarhet finns inget mod. Utan mod finns det ingen innovation.

Denna syn har syntetiserats från många källor, men främst kommer det från Brené Brown och hennes bok Daring Greatly. För de ledare som på allvar vill utveckla kulturen och innovationsklimatet i sin organisation så är det denna bok som jag rekommenderar. Alla klassiska innovationsmetodsböcker kan man läsa senare. Den här går på djupet.

Tankar runt seriositet och innovation

Jag är oerhört seriös när det gäller innovation. Jag ser inte på innovation som “nice to have”, utan som långsiktig överlevnad. Alternativet är att alltid sikta på att vara billigast inom det man gör också, men även det kräver oftast innovation det med.

Jag har under flera år som innovationsledare jobbat djupt ned i innovationsgruvan och stött på utmaningar i alla delar av innovationskedjan. Jag jobbade så djupt i innovationsgruvan att inga kanariefåglar överlevde.

Som de flesta andra innovationsledare så har jag stundvis varit oerhört trött på ordet ‘innovation’. Det är buzzwordifierat, missförstått och förvirrar oftast mer än vad det tydliggör. Med det sagt så kommer jag alltid tillbaka till ordet innovation då det i sin grund är att ta fram något nytt som bryter mot status quo (återigen, inte rockbandet).

Jag ser innovation så här:

Innovation är att ta fram något nytt som har nytta för någon annan och kunna tillgängliggöra det för de som har behovet. Det framgångsrika resultatet är en innovation. Vägen dit (som inte alltid lyckas) är innovationsarbete.

Jag erbjuder professionella innovationstjänster främst till medelstora företag. Många som jag träffar i min yrkesutövning säger att jag ger ett intryck som skiljer sig från mängden. Det kanske inte är så konstigt med tanke på att jag brukar krydda min väg med rosablommiga skjortor, handknutna flugor och skor, flamingos, enhörningar, katter på synthesizers i rymden och gärna lite blinkande lysdioder.

Några som jag träffar en kort stund kan nog få intrycket att det inte finns så mycket substans bakom den rosafluffiga fasaden. Det är ok. Unicornsulting är inte till för en massmarknad utan för de som vill utmana sin förmåga på allvar oavsett vad man anser om vissa hårdrocksband. Jag är inte intresserad av innovationsteater.

Humor och innovation

Jag har inställningen att om att inget är viktigare än att det går att skämta om det. Om något är jobbigt att skämta om det till och med ofta vara ett bra tecken på att man skall börja precis där.

Humor kan användas strategiskt. Det är skillnad på att försöka ta till sig något nytt när man sitter sammanbiten med rynkad panna än att när man har skrattat sig helt mjuk i kroppen. Humor är en nyckel för att öppna upp kommunikation. Humorn sker dock på helt och hållet på mottagarens villkor vilket gör det till ett svårt verktyg. Det spelar ingen roll om man själv tycker att något är jättekul. Om den som man berättar det för inte tycker det så är det inte kul.

I mina workshops och föreläsningar så väver jag in lekfulla element och humor. Unicornsulting-mottot att utveckla organisationer genom oväntade perspektiv innebär till stor del att plantera små tankefrön och ge dem näring för att växa.

Ibland kan humorn också vara en ventil i innovations- och förändringsarbete. Under några av mina mest utvecklande (läs tuffaste) år som innovationsledare så startade jag When You Work With Innovation. Även om den har legat i träda några år så kan den fortfarande leverera ett och annat fniss där det behövs. Humor sker ju som sagt på mottagarens villkor. Tycker du inte att WYWWI är kul, så tillhör du förmodligen inte den tilltänkta målgruppen.

Lekfull professionalism

För mig är professionalism mycket viktigt och för mig innebär ordet: respekt, ansvarstagande och uppriktighet.

Jag ser att professionalism definitivt går att kombinera med lekfullhet. I vissa fall skulle jag till och med sträcka mig så långt att säga att professionalism utan lekfullhet i vissa fall inte är professionalism. I arbete så väl som privat så är det inte roller som vi interagerar med utan människor. En feltolkad professionalism kan innebära att man ser rollen som viktigare än människan. Jag ser att en sådan missriktad professionalism kan innebära en brist på respekt inför personen.

I vissa organisationer kan ordet lek uppfattas mycket provocerande. Det är lätt att glömma av att lek är ett av människans mest effektiva verktyg för att lära sig nya saker.  Det tenderar vi att glömma bort när vi växer upp.

De organisationer som uppfattar ordet lek som oseriöst är förmodligen de som inte ser ett behov av att förändras. Jag tänker att de organisationerna kommer ändå att gå under, så det bör vara ett kortvarigt problem.

Jag uppmuntrar er som vill låta era organisationer utvecklas och ta nya vägar till att omfamna ordet lek.

Ett exempel på ett varumärke som väver in lek och seriositet på ett bra sätt är LEGO Serious Play. Om ni är intresserade av en sådan workshop så får ni gärna kontakta mig så kan jag förmedla kontakten till duktiga, certifierade LEGO Serious Play workshopfacilitatorer.

Känns det utmanande? Det kan bero på ett annat ord som kan upplevas som hotande, nämligen sårbarhet. Jag uppmuntrar er återigen att läsa Daring greatly och därefter åter reflektera över varför ordet utmanar er. Nu när jag har puffat boken på tok för många gånger kan jag nämna att jag leder bokcirklar för ledningsgrupper runt Daring Greatly. Om det låter intressant, kontakta mig för mer info.

Om ni vill ha lite mer inspiration runt lek på jobbet så rekommenderar jag den här artikeln från ESBRI.

Nyfiken i en strut

Nu riktar jag mig till er som har orkat läsa hela vägen ned till slutet.Hur ser ni på lekfullhet och professionalism. Ser ni det som motsatser? Hur är läget i era organisationer? Är lekfullhet tabu eller uppmuntrat? Vad ser du att det har det för inverkan på kulturen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six + 18 =

We are not the dark side. But we do have cookies. Ok? cookies policy.     ACCEPT