Att designa för group flow

cats with synthesizers in space

Elvis & Ingo jammar loss i rymden. #spacejam

Group flow är ett tillstånd då en hel grupp uppnår ett fokuserat och högpresterande tillstånd. Hur kan en grupp ta sig dit på bara några timmar?.

Under våren så har jag utvecklat ett koncept för att stärka organisationskultur, utforska gruppdynamik och förbättra kreativt självförtroende och förmågan att kunna kommunicera i kreativa processer. En av grundpelarna i detta koncept är group flow.

Jag har inte funnit ett bra ord för group flow på svenska. Därför har jag i resten av texten helt enkelt försvenskat det bindestreck emellan.

Vad är då group flow? Enkelt beskrivet så är group-flow ett tillstånd av flow som upplevs i en grupp.

Många har upplevt group-flow och känner igen upplevelsen. Det kan vara när man tävlar i en lagsport, seglar tillsammans, deltar i improvisationsteater, ordvitsduellerar eller när ett team samarbetar under krissituationer som räddningspersonal, sjukvårdsteam etc.

Jag har upplevt group-flow i flera olika situationer, bland annat:

 • I intensiva delar av Design Thinking-baserade innovationsprojekt (främst synthes och prototyping).
 • Vid whiteboard-sessioner när jag var med och utvecklade nya system eller produkter.
 • Vid musikaliska framföranden i olika bandkonstellationer.

Flow

Innan vi ger oss in djupare på vad group-flow är och hur man uppnår det så kan det vara på sin plats med en snabb repetition av begreppet flow.

Flow kommer från psykologin och kort sagt beskriver det ett medvetandetillstånd då en individ blir helt uppslukad av en aktivitet.

Begreppet myntades av psykologen Mihaly Csikszentmihalyi på sjuttiotalet. Några av komponenterna som ingår i flow är:

 • Aktivitet och medvetenhet smälter samman.
 • Den fokuserade uppmärksamheten ökar samtidigt som resten av världen försvinner.
 • Man tappar bort sitt ego.
 • En stark känsla av inre styrka och kontroll.
 • Reaktion övergår till handling automatiskt, utan tvekan eller reflektion.
 • Externa mål och belöningar blir ointressanta. Aktiviteten är belöning nog (inre/intrinsic motivation).
 • Förvrängd tidsuppskattning. Tiden går snabbare än vanligt.

Tillstånd av flow är inte alltid en bra sak. Vid fel tillfälle så kan det till och med bli väldigt galet då förmågan till reflektion är reducerad. Flow vid rätt tillfälle kan leda till nästan magiska resultat.

Csikszentmihalyi såg att följande kriterier behövde uppfyllas för att en individ skulle kunna nå ett tillstånd av flow:

 1. Uppgiften måste matcha deltagarens förmåga.
 2. Tydligt mål.
 3. Konstant och tydlig återmatning.
 4. Möjlighet att helt och fullt koncentrera sig på uppgiften.

Group flow

Vad är då group flow?

Group flow är när en grupp tillsammans uppnår ett tillstånd där man är uppslukad av sin uppgift och gruppen presterar på toppnivå.

Samma sak som för flow gäller här: Det är inte ett tillstånd som man alltid kan eller bör vara i, men om man har upplevt det tillsammans så stärks gruppgemenskapen då man har upplevt något magiskt tillsammans.

Group-flow, Burning man och Google

När Google sökte efter en ny VD så var group-flow en viktig komponent av detta. Sergey Brin och Larry Page tog Eric Schmidt till Burning Man för att se hur Eric arbetade med group-flow i praktiken.

Steven Kotler, författaren av Stealing Fire beskriver detta i ett litet klipp på Business Insider.

Burning man och andra medskapande event baserade på deltagarstyrd (participatorisk) kultur erbjuder ofta många tillfällen för group-flow.

Group flow och musik

Ett av de band jag spelar i, Slave to Nothing, bildades just på ett deltagarstyrt eventför tre år sedan. Jag och uppfinnaren Erik Torstensson (grundaren av bla Strawbees)spelade i en skog för två Volvo 745:or och en drös tallkottar. Magi uppstod. Resten är historia. Eller i alla fall en mycket besynnerlig historia.

Slave to Nothing på The Borderland 2014

Jag och Erik spelar nästan uteslutande på små batteridrivna elektroniska instrument (som Korgs Volca-serie) och musikstilen är skämtsamt döpt till battery acid.

Min improvisationsresa började dock tidigare än så. För sju år sedan så startade bandet Monofånarna. Monofånarna är Sveriges näst ödmjukaste marathonsimprovisationsband. Bandet spelar en gång per år på Haket (fem timmar i sträck), vare sig det behövs eller ej. Bandets intrumenteringen består av en imponerande rigg av gamla analogsynthar med runt 30-40 år på nacken.

Samtidigt som min improvisationsmusikresa började så började jag arbeta med innovation på allvar. Musikalisk improvisation har vävts in med innovation allt eftersom. Under de senaste åren har jag sett stora kopplingar mellan kreativt samarbete i företagsmiljö och inom det musikaliska.

När jag började leda innovationsteam så såddes det en stor nyfikenhet runt group-flow. Jag blev mer och mer nyfiken på hur man som grupp kan uppnå ett tillstånd där man kommer bort från de inre prestationskraven och släpper loss sin kreativitet.

Nu när jag har utforskat detta i sju år i praktiken så känner jag att det är läge att ta mina insikter och praktiska erfarenheter till nästa nivå och sprida det. Innan vi kommer in på hur jag tänker göra det, så kanske det är läge att lyfta vad som krävs för att komma in i group-flow.

Kriterier för att uppnå group flow

Forskaren R. Keith Sawyer som studerat jazz-musiker, dansare och komiker har funnit tio nycklar till group-flow. De tio nycklarna bygger vidare på Csikszentmihalyis fyra kriterier och är dessa:

 1. Tydligt mål för gruppen.
 2. Djupt/aktivt lyssnande.
 3. Hålla processen levande.
 4. Total koncentration.
 5. Upplevd kontroll.
 6. Uppblandade egon.
 7. Balanserat deltagande.
 8. Familjäritet.
 9. Kommunikation.
 10. Risk för misstag.

Jag kan rekommendera Sawyers artikel om ämnet i Berkeleys Greater Good Magazine, där han beskriver dessa nycklar lite djupare.

Unicornsulting Techno Generation Afterworkshop

Det koncept som jag har arbetat med för att locka fram group-flow går under namnet Techno Generation Afterworkshop och är designat för att locka fram group-flow för att stärka kulturen och gruppen samtidigt som man har roligt genom att skapa elektronisk musik tillsammans.

Afterworkshopen passar för de som vill stärka sin kultur med något som är roligt för deltagarna, ökar deras kreativa kommunikationsförmåga och stärker kulturen.

Exempel där detta kan komma väl tillpass är exempelvis IT-konsultbolag, där kulturen i praktiken är det den viktigaste komponenten för att behålla och locka till sig duktiga medarbetare.

Afterworkshopen passar vid kick-off så väl som för att boosta ett team som har haft motgångar. Typen av grupp spelar inte så stor roll, men mitt initiala fokus är utvecklare och ledningsgrupper.

Tillgången till afterworkshops kommer att vara begränsad.  Hör av dig direkt om du tycker att det låter intressant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen + ten =

We are not the dark side. But we do have cookies. Ok? cookies policy.     ACCEPT