Fem månader i warp nio

Det har gått fem månader utan ett ord här i Captain’s log…och nu ett inlägg på svenska. Vad är det som händer? Jag tycker att det är läge att bjuda på lite reflektioner och planer för framtiden.

Juli är som bekant en långsam månad i Sverige. Den är så långsam så att man nästan kan hinna ifatt sig själv om man springer riktigt långsamt. Jag börjar hinna i fatt mig lite grand trots att de senaste fem månaderna har svischat förbi i minst warp nio.

Daddicorn

Jag har försökt lära mig att vara pappa och samtidigt driva ett nystartat företag. Spännande. Intressanta tider, som Terry Pratchett kanske skulle ha skrivit.

Jag har upptäckt att som nybliven förälder är det lätt att känna sig otillräcklig. Det verkar på sätt och vis helt naturligt, då man ställs inför många nya situationer löpande samtidigt som orken kanske inte är på topp. Jag har inte sömnbrist, bara överflöd av vakentid.

Att försöka kombinera att vara en god far (och sambo) och samtidigt försöka få igång en affärsverksamhet kan vara upplagt för att känna skam och skuld. Skam genom känslan av att inte känna sig tillräcklig och skuld på grund av känslan att hellre vilja vara med familjen när man arbetar och att tänka på jobb när man är med familjen.

Jag tror att det som har hjälpt mig hyggligt bra genom detta är att aktivt praktisera självmedkänsla. Att helt enkelt att vara hygglig mot sig själv. Jag tycker inte att det är enkelt och det det händer definitivt att jag hamnar i skam-loopen som jag beskrev tidigare. Men jag tänker att det är ok. Det finns ingen manual. Det finns inga givna svar. Jag vill vara den bästa pappan som jag kan vara och det inkluderar även att göra det som jag brinner för. Hur skall jag kunna vara en bra förebild för mitt barn om jag inte tar det på allvar?

Visst det finns utmaningar i det här, men på det stora hela är situationen är helt underbart amazeballs.

Unicornsulting firade ett år!

Den fjärde juli skålades det glatt i champagne över att Unicornsulting fyllde ett år. Det lilla enhörningsfölet har tagit sina första steg. Från en lista på noll till åtta kunder som inkluderar multinationella storbolag, startups och kommuner. Leveranser som har inkluderat innovations- och förändringsledningskonsultation, föreläsningar, workshops och även musikframförande(!).

Vad är Unicornsulting för typ av djur egentligen?

Min syn på företaget har varit med sedan starten: Jag ser Unicornsulting som en prototyp. Om jag vet exakt vad företaget är så är det förlegat. Det handlar om att leva som man lär och att alltid vara nyfiken.

Unicornsulting har inte så många mål, men ett av de väldigt få är att inte veta vad företaget är om ett år. Hittills så går det alldeles utmärkt. För ett år sedan så trodde jag definitivt inte att företaget skulle vara där det är.

Tidigare under våren så blev jag intervjuad  av ordkonstnären Filip som driver The business quotes . I del två av intervjun frågan Filip mig om det inte är svårt att marknadsföra ett företag i ständig förändring. Visst finns det svårigheter med det, men i det stora hela så ser jag att alternativet är en stagnerande verksamhet. Förändringen är inte förändringens skulle utan för att världen förändras konstant.

Det som är viktigt är vad för värde som företaget kan tillföra andra och hur tillhandahålls det.

Det som jag har kommit fram till att Unicornsulting gör i all korthet är att utveckla genom oväntade perspektiv.

Vad finns det då för värde i detta?

Värdet är att hjälpa andra att komma bort från tunnelseende som kan leda verksamheten i fördärvet.
Det är att hjälpa andra med mod och ledarskap att ta sig till nästa steg i sin utveckling, trots att det är varmt och gott precis där man är och inte vill flytta på sig.

Det jag hjälper andra med är ledarskap och kultur. Utgångspunkten är att de som jag arbetar med har förmågan men behöver hjälp att ta stegen. Där hjälper jag andra.

Vad händer framöver?

Höstens mål är att få Unicornsulting att flyga på riktigt. Enhörningar har ju förvisso inga vingar (till skillnad mot pegacorns), men ibland får man göra undantag.

Under våren så har jag tillsammans med en grupp ytterst erfarna konsulter börjat formulera ett koncept som det kommer att komma mer information om inom kort då det börjar dra igång på allvar.

I juni så körde jag en pilot på ett nytt erbjudande där 6-18 deltagare lär sig att bli bättre på kreativt samarbete bara på tre timmar genom att skapa improviserad elektronisk musik tillsammans. Jag håller som bäst på att paketera denna afterworkshop.

Om du söker en kick-off-aktivitet som är kul, ger organisationskulturen en boost och gör att gruppen kommer att prestera bättre i situationer där det det inte finns några givna svar, så hör av dig till mig så berättar jag mer.

Mer information kommer inom kort runt denna afterworkshop också. Initialt kommer den att riktas in för tre kundsegment: Ledningsgrupper, konsultbolag och utvecklingsteam.

Om Captain’s log

Jag kommer att skriva på engelska ibland och svenska ibland. När jag började bloggen så kom jag från en värld där engelska var det vanligaste språket. Efter att under året ha arbetat med andra kunder så har jag insett att många av mina kunder är mer bekväma med svenska än engelska.

Mitt mål är att uppdatera bloggen på veckobasis och fokus kommer att vara blandat runt vardagsliv som företagare, inlägg om gruppdynamik, ledarskap, kultur och innovation.

/Kalle

One Response to “Fem månader i warp nio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × five =

We are not the dark side. But we do have cookies. Ok? cookies policy.     ACCEPT